Wat is de beste boom om cadeau te geven?

Wat is de beste boom om cadeau te geven?

Bomen zijn een origineel cadeau waar je lang plezier van kunt hebben. Een boom met toepasselijke betekenis is erg geschikt voor een bijzondere gelegenheid. Zo kun je een boom geven voor een huwelijk, nieuw huis of andere mijlpaal. Om dit geschenk extra bijzonder te maken kun je een boom geven met toepasselijke symboliek. Elke boomsoort heeft zijn eigen geschiedenis en betekenis.

In dit artikel vind je informatie over de symboliek van bomen. Per soort kun je lezen over de geschiedenis en betekenis. Zo kun je voor elke gelegenheid een toepasselijke soort kiezen.

Boom cadeau betekenis

Bomen hebben van oudsher een belangrijke betekenis in veel culturen. Zo staat de stamboom symbool voor verwantschap. Ook is het een symbool voor wijsheid en kennis. Veel bomen zijn namelijk erg oud, wat wordt geassocieerd met de wijsheid van ouderen [1].

Boomsoorten

Deze boomsoorten zijn populair om als cadeau te geven. Ze hebben allemaal een andere geschiedenis en symboliek.

Olijboom cadeau geven

olijfboom cadeau geven

De olijfboom staat voor vrede en vriendschap. Deze symboliek dateert uit het oude Griekenland. De olijfboom vind je ook terug in de mythologie. Tegenwoordig zijn takken van de olijfboom nog steeds een bekend symbool voor vrede. De olijfboom heeft niet veel verzorging of water nodig [2].

Appelboom cadeau geven

mini appelboom cadeau geven

De appelboom heeft door de jaren heen verschillende betekenissen gekregen. Deze verschillen per cultuur en historische periode. Een veel voorkomende symboliek is die van de liefde. In het oude Griekenland werden appels gelinkt aan Aphrodite, de godin van de liefde. Door het bekende verhaal van Adam en Eva zien velen de appel ook als symbool voor goed en kwaad. Tegenwoordig staan appels ook voor gezondheid. Zo is er de bekende uitdrukking “an apple a day keeps the doctor away” [3]. Al met al zijn er dus verschillende betekenissen toe te schrijven aan de appelboom. Het is een populaire fruitboom om als cadeau te geven.

Bonsai boom cadeau geven

een bonsai boom cadeau geven

Een Bonsai boom is een kleine versie van een grote boom. Het groeien van deze miniatuur bomen is oorspronkelijk begonnen in China, maar de kleine boompjes zijn tegenwoordig overal populair. De bonsai boom staat symbool voor harmonie en balans. Ook is het een teken van rijkdom, omdat ze oorspronkelijk alleen door rijken werden gebruikt. Daarnaast hebben ze meer verzorging nodig dan de gemiddelde plant [4].

Berkenboom cadeau geven

betekenis berkenboom cadeau geven

De berkenboom staat symbool voor een nieuw begin. Ook staat hij voor zuiverheid. Deze betekenis komt vanuit de Keltische mythologie, waarin berken een belangrijke rol speelden [5]. Deze betekenis leent zich goed voor verschillende gebeurtenissen, zoals bij een nieuw huis.

 

Bronvermelding

[1] https://www.sttammanylibrary.org/blogs/post/sign-symbol-the-tree/

[2] https://thepresenttree.com/blogs/tree-meanings/olive-tree-meaning

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Apple

[4] https://bonsaialchemist.com/bonsai-lore/meaning/bonsai-tree-symbolism/

[5] https://treesforlife.org.uk/into-the-forest/trees-plants-animals/trees/birch/birch-mythology-and-folklore/

© Foto’s door Pixabay – pixabay.com